I was trying to set up remote access to the LAN of an OpenVPN client, by configuring the OpenVPN client as a gateway. There are plenty guides online on how to do this, such as this one. In my setup, I was using a Netgear router, with a Raspberry Pi connected to it acting as the OpenVPN client and gateway for the LAN. I followed the setup carefully, but was frustrated to find it didn't work. The VPN worked fine: I could access the Raspberry Pi remotely, both on its VPN IP and its LAN IP addresses. Still, I could not gain access to the LAN it was connected to, even though I had set up a static route in the router to send all VPN traffic to the Raspberry Pi.

After breaking my head over this for a long time and getting very frustrated, I finally figured out what was going on. I needed to enable IP forwarding on the Raspberry Pi! To do this in such a way it is configured correctly at boot, uncomment the following line in /etc/sysctl.conf:

net.ipv4.ip_forward=1

That's it! After that, my setup worked beautifully. Hopefully this will save someone else some time and frustration. :-)

This blog post was posted to Techie Brain Showers on Tuesday July 29th, 2014 at 9:44PM
 

Leave a Comment

You can use bbcode in the comment: e.g. [b]This is bold[/b], [url]http://www.achanceofbrainshowers.com[/url], [code python]import this[/code]
Preview Posting...
Previewing comment, please wait a moment...

My name is Patrick Van Oosterwijck. Welcome to my spot on the web where I will hopefully regularly dump some of my brain content for the benefit of whomever may find it useful.

Search for Posts
Possibly related posts
Tags
Popular Tags
 
Archives
2016
 
 
© 2010 Patrick Van Oosterwijck.

Using technoblog blog engine by Will McGugan